IBU? A komu to potrzebne?

IBU– wiecie co oznacza ten skrót i do czego się odnosi? Tak? To się chwali! Jeśli jednak jeszcze nie zaznajomiliście się z tym tematem i chcecie zaskoczyć piwną wiedzą znajomych – poczytajcie 🙂

Gorycz w piwie

Nie zagłębiajmy się w to, czy piwo w ogóle gorycz mieć powinno. Niektórzy mogą mieć co do tego wątpliwości, lecz zapytajcie jakiegokolwiek znawcę piwa, a powie Wam jedno:

„Gorycz i wytrawność nadają wykwintny smak – czy to czekoladzie, herbacie, kawie, winu czy wreszcie piwu. Jeśli nie umiesz się z tym pogodzić pozostań lepiej przy swojej wysokosłodzonej Coli/Fancie, czy co tam lubisz” – Piwny Geek

Skąd gorycz w piwie? Choć nie zawsze, to w przeważającej większości wypadków gorzki smak wynika z zastosowania chmielu, który zawiera w sobie gorzkie żywice.

Jednostka, którą mierzy się gorycz to tytułowe IBU.

International Bittering Units

Czyli Międzynarodowe Jednostki Goryczy. Technicznie rzecz ujmując wartość 1 IBU to taka gorycz jaką 1 miligram izo-alfakwasów nadaje 1 litrowi piwa. Tylko kogo to obchodzi – ważne co to znaczy w praktyce 😉

W praktyce IBU to jednostka miary, którą określamy jak bardzo gorzkie jest dane piwo. Tak jak objętość mierzymy w litrach a wagę w kilogramach tak dla goryczy stworzono IBU.

Co istotne – litera „U” w nazwie IBU jest skrótem od angielskiego słowa „unit„, czyli „jednostka„. Dlatego gdy będziemy opowiadać znajomym o niedawno wypitym trunku, powinniśmy powiedzieć: „to piwo miało 70 IBU”, a nie: „to piwo miało 70 jednostek IBU”. Bowiem będzie to pleonazm, czyli „masło maślane” 😉

Jak gorzkie powinno być piwo?

Chciało by się odpowiedzieć, że czym bardziej gorzkie tym lepiej, jednak choć brzmi to nieźle, nie do końca jest zgodne z prawdą.

Gorycz jaką powinno charakteryzować się piwo zależy od stylu w jakim zostało ono uwarzone.

Niektórym mocarnym gatunkom takim jak imperialne IPA czy RIS nie zaszkodzi ponad 100 IBU – wysoka zawartość alkoholu i cukrów złagodzi i tak nieco odczucie goryczy. W przypadku innych, łagodnych stylów, sytuacja może być wręcz odwrotna. Na przykład: hefeweizen zadowoli się skromnymi kilkunastoma jednostkami – nadmierna goryczka mogłaby przykryć aromaty banana i goździka, które w tym stylu są najistotniejsze.

Ile IBU dla danego stylu?

  • Hefeweizen: 8-15 IBU
  • Wit/witbier: 10-20 IBU
  • Koźlak/bock: 20-30 IBU
  • Pale ale/bitter: 25-40 IBU
  •  Pils/pilsner/pilzner: 25-45 IBU
  • AIPA: 40-70 IBU
  • RIS/stout imperialny: 50-100 IBU
  • Imperialne/podwójne IPA: 60-120 IBU

Tak wygląda zestawienie goryczki dla kilku bardziej popularnych gatunków, wymienione „widełki” są oczywiście w pewnym stopniu umowne 😉

Zachęcamy do sprawdzania IBU w piwach, które można ocenić w naszej aplikacji TopBeer: http://topbeer.pl/aplikacja-android/

Już wiecie co oznacza do tej pory jeszcze tajemnicze IBU. Zwracajcie uwagę na tę jednostkę szczególnie, gdy wybieracie piwo z gatunku India Pale Ale (IPA, AIPA, DIPA) i Stout. A przede wszystkim – edukujcie innych 🙂