W czym pić piwo? 5 rodzajów szkła do piwa, które powinieneś mieć w domu

Wiemy już jak degustować i oceniać piwo (jeśli nie przeczytałeś poprzedniego tekstu zapraszam do: Jak degustować i oceniać piwo? Zobacz krótki przewodnik). Dzisiaj idziemy o krok dalej i dowiemy się w czym najlepiej pić piwo. Jak się okazuje wybór odpowiedniego szkła wcale nie jest taki prosty.

Krok pierwszy: poznaj styl

I znów musimy wrócić do początku, czyli zanim otworzymy piwo – poznajmy jego styl. To ułatwi jego ocenę, ale i oszczędzi wstydu. Niektórzy twierdzą, że picie stouta w shakerze to zbrodnia… Spór o to, czy shaker to odpowiednie szkło do degustacji piwa rozbił niejedną przyjaźń, czego dowodem był hejt na facebooku Warszawskiego Festiwalu Piwa. Historia była prosta: organizatorzy ogłosili, że oficjalnym szkłem festiwalowym będzie shaker. I rozpętało się małe piekiełko, bo niektórzy byli tym faktem zbulwersowani. Kilku blogerów nagrało filmik, bądź napisało o tym, że shaker jest ok, inni, że rodzaj szkła jest ważny, a „nieblogerzy” domagali się szkła teku, czy innego wymyślnego, a nie podobnego do szklanki żywca…W dwóch słowach – niezłe zamieszanie. Ale to zdarzenie potwierdza, że warto znać podstawowe rodzaje szkła do piwa.

Jeżeli nie macie pojęcia o stylach piwa, nic straconego! Przejdźcie w aplikacji TopBeer z Menu do Style, a tam dostępną macie alfabetyczną listę piwnych gatunków oraz ich opisy. Od razu w tym miejscu możecie zobaczyć wszystkie piwa w wybranym stylu i je ocenić lub dodać na listę „chcę wypić”. Sprawdźcie sami:

topbeer-styles

 

Aplikację TopBeer ściągniecie tutaj:

google-play-badge (1)

https://topbeer.pl/aplikacja-android


 

Dla tych, którzy chcieliby pić piwo w stosownym do niego szkle, zapraszam do kroku drugiego.

Krok drugi: znasz już gatunek piwa – wybierz odpowiednie szkło

#1 Shaker

shaker

Szkło odpowiednie do jasnych, niewymagających piw, np. pale ale, lager, pils. Dlaczego nie daje się do innych gatunków? W przeciwieństwie do szkła degustacyjnego, nie skupia aromatów, ale wręcz je rozprasza. Wąchając piwo nalane do shakera nie wyczujemy jego głębi. Dlatego można w nim pić Żywca, Żubra i inne piwa koncernowe, a nawet piwa regionalne, które często posiadają wady (są wtedy mniej wyczuwalne), ale z pewnością szkoda marnować potencjału dobrego piwa rzemieślniczego. Jeżeli lubisz odwiedzać multitapy, gy podadzą ci waniliowego coffee stouta w shakerze – więcej tam nie wracaj.

Sugerowane zastosowanie:

Amber Ale
American Pale Ale
Baltic Porter
Blonde Ale
Cream Ale
English Brown Ale
English Pale Ale
IPA
Irish Red Ale
Light Lager
Porter
Scottish Ale

#2 Szklanka do piw pszenicznych

szklanka-do-piwa-pszenicznego

 

Piwo pszeniczne zawsze powinno się pić ze szklanki. Trzyma odpowiednio pianę i wspaniale pokazuję gradację barwy piwa, tak charakterystyczną dla tego gatunku. Szkło posiada zwężenie w dolnej części.

Sugerowane zastosowanie:

Weizen
Dunkelweizen
Gose
Hefeweizen
Kristalweizen
Weizenbock

#3  SENSORIK/Kieliszek TeKu

sensorik

Szkło często pojawiające się na festiwalach piwnych. Można powiedzieć, że jest jednym z ulubionych przez beer geeków. Wyglądają imponująco, mają długą nóżkę i wyrafinowany kształt. Pije się w nich piwa bardziej wymagające, których aromat i smak chcemy rozłożyć na czynniki pierwsze.

Sugerowane zastosowanie:

Każde piwo rzemieślnicze, które chcecie degustować i przy tym wyglądać jak rasowy beer geek.

#4 POKAL SNIFTER

snifer

Bardzo często używane piwo do degustacji, jednak jego przeznaczeniem jest brandy i koniak. Jego kształt bardzo dobrze ułatwia rozpoznawanie aromatów, dlatego polecane jest do piw nieco cięższych, aromatycznych, które sączy się długo i wręcz napawa zapachem i smakiem.

Sugerowane zastosowanie:

Barleywine
Belgian Pale Ale
Belgian Strong Dark Ale
Gueuze
Imperial IPA
Lambic owocowy
Old Ale
Quadrupel
Russian Imperial Stout
Scotch Ale
Porter
Tripel

#5 CRAFT MASTER ONE

craft-master-one-04l

Craft Master One zostało opracowane przez firmę Rastal.  Coraz częściej można je spotykać na festiwalach piwnych, ponieważ jest świetne do degustacji. Jego kształt ułatwia nalewanie piwa, ułatwia ocenę aromatu i smaku, a dzięki zwężeniu na dole umożliwia precyzyjną ocenę barwy piwa.

Oczywiście, to tylko niektóre (choć najpopularniejsze) rodzaje szkła do piwa. Możecie się z nimi spotkać na festiwalach piwnych i dobrych multitapach. Ponownie zachęcam do poznania stylu piwa, który pijemy, i picia go świadomie. Nie musie za wszelką cenę pić każde piwo w innym szkle…Bawcie się piwną rewolucją, edukujcie się i czerpcie z tego jak największą przyjemność!

W tekście wykorzystałam zdjęcia ze sklepu internetowego http://www.szklo-krosno.pl/. Artykuł nie jest w żaden sposób wspierany, ani sponsorowany przez tę firmę.