Jak degustować i oceniać piwo? Zobacz krótki przewodnik

Ocena piwa wcale nie jest taką łatwą sprawą, bo zależy od wielu czynników. Dlatego dzisiaj przed Wami krótki przewodnik odpowiadający na pytanie: Jak ocenić piwo?

Oczywiście każdy odbiera smak i zapach inaczej i każdy ma swoje własne upodobania. Jeden uwielbia gorzkie ipy, drugi słodkie portery. Jednak oceniając piwo warto zwrócić uwagę na kilka czynników, dzięki którym nasza ocena będzie obiektywna i pomocna innym piwoszom.

Zacznijmy od tego, że można recenzować piwo wystawiając mu ocenę ogólną. Bardziej wytrawni smakosze mogą poczuć się niczym sędziowie na konkursie piw i pokusić się o ocenę bardziej szczegółową.

Zobaczcie jak to jest w aplikacji TopBeer:

topbeer-aplikacja-piwna-pojedyncze-piwo

Każde piwo możecie ocenić w skali od 1 do 5, tym samym dając oceny połówkowe, np. 3,5. Jednak jeżeli chcenie dokładniej opisać dane piwo, wystarczy kliknąć w OCENA BJCP:

piwo-10-rating-2

Co to jest BJCP?

BJCP to skrót od Beer Judge Certification Program, czyli instytucji, która zajmuje się kategoryzowaniem stylów piwa i szkoleniem sensorycznym sędziów.

Dla dociekliwych:
Polecam przewodnik po stylach piwnych od BJCP, który jest dostępny tutaj: http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf
Z niego możecie dowiedzieć się WSZYSTKIEGO na temat gatunków piwa.

Jak już widzicie w aplikacji TopBeer, możemy ocenić aromat (0-10), wygląd (0-10), smak (0-7) odczucie w ustach (0-5) i ogólne wrażenie (0-20).

Aromat

To ważne, aby oddzielić zapach piwa od smaku. Zwróćcie uwagę na styl piwa – w Menu – Style możecie przeczytać opisy gatunków i dowiecie się, że piwo pszeniczne powinno pachnieć bananami, a IPA cytrusami. Polecam najpierw zamknąć oczy i po prostu zaciągnąć się zapachem. Istnieje wiele wad piwa powstałych podczas jego produkcji, moją ulubioną jest właśnie ta związana z aromatem.

WYZWANIE

Proponuję kupić piwo Lubuskie Jasne. Cena wynosi ok. 2,50 zł w zależności od sklepu. Przelejcie piwo do szklanki. Powąchajcie. Na 99,9 % w aromacie będzie wyczuwalne masło. Niektórzy określają ten zapach jako maślanka – jest to diacetyl, który nigdy nie powinien się pojawić. Właśnie wyczuliście podstawową wadę piwa! Jakie to uczucie?

Jeżeli ciężko Wam stwierdzić jakie aromaty wyczuwacie, najpierw zagłębcie temat gatunku piwa, które pijecie. Na początku pomocne są też opisy na etykiecie. Wąchajcie i jeszcze raz wąchajcie! Praktyka czyni mistrza.

Wygląd

Niektórzy uwielbiają piwo z pianką, inni go nienawidzą. W wyglądzie piwa ważne jest, żeby jakąś pianę ono miało, najlepiej z drobnymi pęcherzykami, oblepiającą szkło.

CIEKAWOSTKA

W piwomowie istnieje określenie lacing (lejsing), który określa piękną pianę, oblepiającą szklankę po każdym łyku, przypominającą urokliwe koronki z Koniakowa. To częste zjawisko w przypadku kraftowych piw, prawie nigdy nie występujące w piwach koncernowych.

Wygląd to również barwa piwa. Spójrzcie jaki odcień powinno mieć piwo według jego stylu:

SRM.ai

Ważne jest również zwrócenie uwagi na klarowność piwa. Jeżeli według stylu piwo powinno być klarowne, to wszelkie zmętnienia i osady są wadą i powinny każdego zaniepokoić.

Jak widać jest to dość skomplikowane, na początek najlepiej mieć ściągę 🙂

Smak

Sprawa jest prosta. Odpowiedzcie sobie na pytanie: czy to piwo jest smaczne?
Oczywiście możecie na początku pomagać sobie opisami piwnych stylów. Uwaga! W piwie możecie czuć wszystkie 5 smaków, czyli: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami (smak mięsny).

Rada:
Jeżeli chcecie prawdziwie posmakować piwa – zatkajcie nos.

Odczucie w ustach

Zwróćcie uwagę czy nie czujecie dziwnego/nieprzyjemnego posmaku w ustach. Czasami w wyniku wad podczas produkcji, złej instalacji, itp. piwo może mieć niesłusznie kwaśny posmak lub jak ja to określam żelaza w ustach. Zwróć uwagę na treściwość piwa i wysycenie dwutlenkiem węgla. Co czujecie na języku? Czy jest to szczypanie, orzeźwienie, rozgrzewanie?

Ogólne wrażenie

I jakie jest wasze ogólne wrażenie?

Tutaj jeszcze szybki skrót, co zrobić, aby zacząć degustować piwo?

1. Jeżeli tylko możecie – przelewajcie piwo do szklanki. W butelce, a tym bardziej puszce nie jesteście w stanie określić aromatu piwa, czy jego wyglądu.

2. Zawsze wąchajcie piwo!

3. Nie próbujcie piwa zbyt zimnego – nie poczujecie wszystkich smaków i aromatów.

4. Nie degustujcie piwa wraz z ostrymi, słonymi lub słodkimi, wyrazistymi przekąskami. Mogą one zaburzyć odczucie smaku i aromatu piwa.

5. Bawcie się!

Pamiętajcie, że degustacja piwa i jego ocena powinna być dla was czymś przyjemnym, dlatego bawcie się dobrze!